Catwoman's Agenda

29.06.2009., ponedjeljak

Od Homo sapiensa do Homo noosphericusa

Posvećeno: Tomi Judi sretan, autoru meni najavangardnijeg bloga, ikad viđenog u ovom blogoprostoru: "GNOTHI SEAUTON" Misli Tome Jude thumbup ,

čiji me poslijednji citat na prethodnom napisu ovog bloga ostavio bez daha, te vam ga, zajedno s još dva vrhunska citata iz njegovih poslijednjih napisa, prikazujem kao uvod u temu, s osobito neoubičajenim ushićenjem i radošću jer otkrih u njima najmudrija i najvrsnija filozofsko-duhovna, no takođe i realno-praktična promišljanja, kako god se to kome činilo paradoksalnim.


Uvod


" Želio bih ovdje reći nešto svim dobrim ljudima. Možete me i nakon ovog popljuvati, ali ipak želim reći. Ima nešto što je rekao dr. Pavuna u emisiji " Nedjeljom u 2". Možda je i u ovom svom intervju spomenuo. Što je rekao? Rekao je, govoreći o novim odnosima, drugačijem svijetu, kao takvom, koji već postoji unutar njega samog. On istinski vjeruje u ono što govori. On istinski vjeruje da taj novi svijet već postoji ( sada ).Taj čovjek je govorio ono što ja već odavno znam i osjećam, da vlastitim mislima kreiramo vlastitu stvarnost. Naš svijet - mikrokozmos, koegzistira sa stvarnostima drugih ljudi, s time da se slični privlače. Dakle, mi, dakle i ja sam, pali smo u tu zamku da se bavimo elitom i njihovim planovima, osuđujemo to, borimo se svaki na svoj način s time, ali radimo samo sebi loše. Zašto? Jer se sami involviramo u taj njihov svijet. Naš svijet ( naša vlastita stvarnost-mikrokozmos ) postaje sličan ili jednak njihovom. Mi postajemo dio njihova svijeta. On nas zarobljava. Nisu nas oni porobili, već smo se sami dali porobiti. Oslobođenje jest odbaciti takav svijet, ne izvana ( jer sada živimo ono jučer ), nego unutar sebe danas ( u sadašnjem trenutku ). Dakle, time dolazimo do odgovora gdje se promjena mora dogoditi? Unutar svakog od nas. Time ne dobivamo vanjsku revoluciju punu krvi, borbe, istrebljenja, već unutarnju revoluciju koja nema nikakve posljedice kao vanjske revolucije, već se događa korijenita promjena svakog od nas, ali i svijeta oko nas. Spaja se mnoštvo novih i sličnih/jednakih mikrokozmosa ( naših vlastitih stvarnosti ) i stvara se jedna nova cijelina-stvarnost ( makrokozmos ). On će biti naša kreacija."

(Toma Juda 25.06.2009. 20:16)


"Prividno, elita i ja smo na suprotnim stranama, ali to i nije baš tako. Ja sam samo promatrač i biti ću toliko dugo koliko budem sam jak, a time i moja misaona tvorevina. Mogu ti zarobiti tijelo, um, ali samo ako im ti to dopustiš. Ne u suprotnom. Svijet je ovakav jer smo mi to dopustili. Zaboravili smo onu osnovnu stvar koja stoji u Ustavu - vlast pripada narodu i izvire iz naroda. Mi sami smo dopustili da se to važno načelo izigra na mnoštvo načina. da mi to nismo dopustili, što bi bilo tko mogao u pogledu toga učiniti? Čovjek je oduvijek imao izbor - imati život pod svojom kontrolom, ili pak život bez svoje kontrole. Većina je izabrala ovo potonje. Sada beremo plodove takve odluke.

Baviti se njima, to znači involvirati se u njihov svijet. Zašto? Jer svoje misli usredotočavaš na njihov svijet ...Usredotoči ih na drugačiji svijet. To činim ja. Ako to bude činilo tisuće drugih, milijuni, milijarde, taj novostvoreni svijet u okvirima još uvijek duhovne razine, ostvarit će se ovdje.... Na svakom od nas je odgovornost. Sad, drugo je pitanje koliko smo mi te činjenice svjesni."

(Toma Juda 26.06.2009. 20:56)


"Pobjeda svih nas građana, s jedne strane, te pripadnika elite, s druge strane. Promjenu neće donijeti samo jedan pojedinac, niti jedna klasa, već svi ZAJEDNO, i oslobođena elita i oslobođeni građani."

(Toma Juda, "Promjena ...", 24.0.6.2009. 21.10)




Članak iz Časopisa Mundo Nuevo (Novi Svijet), kolovoz 2008, Santiago de Chile , autor : José Argüelles - "Od Homo sapiensa do Homo noosphericusa"


Evolucija planeta Zemlje ulazi u slijedeću etapu, Noosferu, slijedeću geološku eru koja podrazumijeva kolektivni napor svih ljudskih bića. "Kada biosfera dostigne točku maksimalne krize, pretvara se, odnosno mutira, u novo stanje: noosferu." Do ovog zaključka su došli znanstvenici Vladimir Vernadski i isusovac Pierre Teilhard de Chardin, mislioci okupljeni oko Henri Bergsona u Parizu, 20 tih godina prošlog stoljeća.

Pojam biosfere i njeni zakoni i principi definirani su od strane znanstvenika o kojem znamo veoma malo: doprinos bio-geo-kemičara Vladimira Vernadskog (1863-1945) za rusku znanost je isto toliko značajan koliko i doprinos Einsteina za zapadnu znanost. Danas se pojam biosfere sa svojim zakonima i principima sve više koristi od strane znanstvenika i ekologa širom svijeta.

Vernadski je holistički mislilac. Godine 1926. objavljuje knjigu "Biosfera" u kojoj piše: "Na površini Zemlje nalazi se ono što zovemo biosfera, tanki sloj života oko planeta, suma zemaljskog života kao jedne cjeline. Biosfera je također mjesto gdje se odigrava transformacija kozmičke energije, prije svega solarne i kozmičke radijacije.“

On također kaže: "Ljudsko biće svojim mislima utječe na biosferu mijenjajući je u značajnoj mjeri, a najmoćniji oblik misli je stroj. Jednom kada je ljudska vrsta uvela stroj počinje narušavati prirodni poredak biosfere."

Vladimir Vernadski i paleontolog, biolog i geolog Pierre Teilhard de Chardin predstavljaju, također, tvorce pojma noosfera, definiraju ga kao sferu uma planeta, fazu globalizacije ljudskoga uma. Noos je grčka riječ, koja znači - um. Noosfera je "mentalni omotač planeta, iznad, ali ne i u kontinuitetu sa biosferom". Kažu da će u jednom trenutku, u bliskoj budućnosti, noosfera postati svjesna, a da evolucija života na Zemlji može ići samo u mentalnom i duhovnom pravcu.

Mojsejev – jedan drugi ruski znanstvenik koji proučava noosferu, kaže da je potrebna potpuna promjena svih društvenih formi, načina mišljenja i načina života i upravljanja poslovima na ovom planetu da bi noosfera postala stvarnost. Prema tome, noosfera je stanje planetizacije svjesnosti koja je temelj kozmičke civilizacije.

Vernadski i Teilhard de Chardin su zamislili prelazak biosfere u noosferu, ali nisu uzeli u obzir prijelaznu fazu, odnosno tehnosferu, kako Jose Arguelles naziva planetarnu sferu tehnologije i njenog polja razmišljanja. Tehnosfera je umjetna sfera, sfera tehnologije i strojeva širom planeta.

Za José Argüellesa tehnosfera je funkcija umjetnog vremena u koje smo uronjeni: automobili, kompjutori, strojevi svih vrsta. Živimo unutar jednog umjetnog vremena koje smo stvorili i koje raste veoma brzo, eksponencijalno, skoro okomito. Posljednjih 400 godina je zatočeno u tehnosferu. Sve je otpočelo 1600. godine, početkom Industrijske Revolucije, trenutka kada su tehnologija stroja, mehanički sat i gregorijanski kalendar stvorili tehnosferu koja polako počinje opustošivati biosferu.

Tehnosfera koju smo stvorili mi ljudska bića, je neodrživa: pustošenja, otapanja leda, suše, poplave, nove bolesti, izumiranje vrsta, globalno zagrijavanje… Kada transnacionalne korporacije odlaze u Amazonu u potragu za resursima i sijeku šume, tada se nalazimo u situaciji koju Argüelles uspoređuje sa sječenjem grane na kojoj sjedimo. Probudit ćemo se tek kada padnemo sa grane.

Poslijednja faza tehnosfere je cybersfera, odnosno planetarni sistem inteligencije kao plod tehnologije. Za José Argüellesa cybersfera koju čini internet, mobilni telefoni, faxevi, liči na noosferu, međutim to je ipak samo beživotna struktura, tehnološka simulacija svjesnosti.

Ova cyersfera doprinosi povezanosti današnjeg materijalističkog sistema vjerovanja u oblik oblaka koji prekriva cjelokupan planet. Što se više održava ovaj sistem vjerovanja, oblak je gušći, ali to ne znači da se iznad njega ne nalazi noosferska svjetlosna stratosfera. Kada se ovaj oblak rastvori, sve će se transformirati, transmutirati i jedino što će ostati bit će noosfera.

Noosferska misao nije materijalistička misao, noosfera je planetarni četvorodimenzionalni mentalni organ. „Otvaramo se k etapi planetizacije svjesnosti, k spoznaji da smo jedan narod koji živi u jednom svijetu i dijeli jednu istu sudbinu“, kako je to davno kazao Teilhard de Chardin. U trenutku kada postanemo svjesni noosfere, prijeći ćemo iz faze homo sapiensa u fazu homo noosfericusa.



p.s. Molim čitatelje da ignoriraju moguće komentare, nevezane za temu. Zahvaljujem.





- 23:23 - Mijau / frrr / khhh ... (49) - tac-trac - hop!

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< lipanj, 2009 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Srpanj 2016 (1)
Srpanj 2015 (1)
Lipanj 2015 (1)
Svibanj 2015 (1)
Travanj 2015 (2)
Ožujak 2015 (6)
Veljača 2015 (2)
Prosinac 2014 (3)
Studeni 2014 (3)
Rujan 2014 (1)
Kolovoz 2014 (1)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (2)
Travanj 2014 (2)
Veljača 2014 (1)
Siječanj 2014 (3)
Prosinac 2013 (3)
Studeni 2013 (1)
Srpanj 2013 (1)
Svibanj 2013 (2)
Travanj 2013 (1)
Veljača 2013 (1)
Siječanj 2013 (1)
Prosinac 2012 (1)
Svibanj 2012 (1)
Travanj 2012 (2)
Veljača 2012 (3)
Siječanj 2012 (4)
Prosinac 2011 (2)
Listopad 2011 (1)
Lipanj 2011 (4)
Svibanj 2011 (2)
Travanj 2011 (5)
Ožujak 2011 (1)
Studeni 2010 (1)
Listopad 2010 (2)
Rujan 2010 (3)
Kolovoz 2010 (2)
Srpanj 2010 (1)
Lipanj 2010 (2)
Svibanj 2010 (1)
Travanj 2010 (1)
Veljača 2010 (5)
Siječanj 2010 (5)
Prosinac 2009 (4)
Studeni 2009 (3)
Listopad 2009 (3)
Rujan 2009 (6)

Opis bloga

Linkovi